De beste dashcams voor 2023

Kleine kans dat u nog nooit van een dashcam gehoord heeft. YouTube staat immers vol met grappige of zelfs nare beelden van ongelukken die met een dash cam geregistreerd zijn. Toch leggen we nog graag even uit wat een dashcam is. Het woord komt uit het Engels: dash cam en is kort voor dashboardcamera ofwel in goed Nederlands een autocamera. Een dashcam is een kleine filmcamera die u bevestigt achter uw voorruit. U bevestigt hem óf aan uw voorruit met een zuignap of u bevestigt hem op uw dashboard. De camera filmt door de voorruit de gebeurtenissen die zich voor u op de weg afspelen. Sommige dashcams hebben nog meer mogelijkheden waar we later op terug zullen komen.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Waarom een dashcam?

  Herkent u dit? U heeft boodschappen gedaan, komt terug bij uw auto met uw boodschappenkar en u ziet een grote, diepe kras in de lak van uw auto. De dader ligt op het kerkhof, althans dat wilt u hem wel toewensen. Had u een autocamera gehad, dan was de mogelijkheid aanwezig geweest dat u de boosdoener gefilmd had. Wie weet had u hem of haar kunnen achterhalen om de schade te claimen.

  Nog meer redenen waarom een dashcam handig kan zijn:

  • Schuldvraag

   Een dashcam is ook handig om bewijsmateriaal te leveren over de schuldvraag bij aanrijdingen en ongelukken.

  • Verzekeringsfraudes

   Ook bij verzekeringsfraude, (mensen die bewust een aanrijding veroorzaken om geld op te strijken) kan de dashcam goed van pas komen.

  • Boetes

   U kunt er eventueel mee bewijzen dat een boete onterecht is.

  • Reisvlog

   Behalve nare dingen worden dashcams ook gebruikt om in bijvoorbeeld mooie reisvlogs stukjes vakantieroute te laten zien.

  • Financieel voordeel

   De laatste leuke reden om een autocamera aan te schaffen is financieel voordeel. Als u niet kunt bewijzen dat de tegenpartij u de schuld in de schoenen schuift, dan kost u dat minimaal uw no-claimpremie. Erg handig dus om te kunnen bewijzen dat het ongeval niet aan u lag. Ook in de toekomst gaat u mogelijk nog meer financieel voordeel krijgen met een dashboard camera auto. Verzekeringsmaatschappijen gaan overleggen of ze bestuurders met een dashcam korting gaan geven op de autoverzekering.

  Maar is dat dan wel legaal, andere mensen zomaar filmen?

  Dat hangt er vanaf in welk land u rijdt.

  De ANWB heeft een lijst met vakantielanden waar een dashcam wel of niet is toegestaan. In Nederland is het rijden met een dashcam niet verboden. Het is wel verboden om zo’n opname op internet te zetten als de personen door middel van dat filmpje geïdentificeerd zouden kunnen worden. In geval van een rechtszaak over een verkeersongeval, besluit de rechter of de beelden wel of niet gebruikt mogen worden als bewijsmateriaal. In België gelden bijna dezelfde regels als in Nederland, met aanvulling dat je meteen bij een ongeval moet melden dat je de personen gefilmd hebt en dat je de beelden bij een eventuele rechtszaak zult gebruiken. Zonder toestemming van personen mag je in België niets publiceren op internet.

  Soorten en mogelijkheden dashcams

  Er zijn duizenden verschillende autocamera’s van tientallen producenten. Hoe zoekt u daarin uit, welke de beste dashboard camera’s in auto’s zijn?. Wij zetten voor u de soorten en mogelijkheden op een rij.

  Dashboardcamera met gps-tracker – De hele route wordt in kaart gebracht en de locatie van een ongeval is herleidbaar. Bekijk hier onze best beoordeelde gps trackers voor auto’s.

  Eenvoudige dashcam – deze filmt alleen naar voren en u heeft geen scherm waarop u de opname terwijl u rijdt, kunt zien.

  Dashcam met scherm – Met deze camera in de auto filmt u alleen naar voren, maar u kunt op een scherm zien wat de dashcam filmt. Sommige mensen kunnen dit afleidend vinden.

  Voor- en achter dashcam – Behalve alleen naar voren, filmt deze camera ook naar achteren, waardoor hij het interieur van de auto filmt. Deze camera’s bestaan ook met schermpje waarbij u kunt kiezen welk beeld vertoond wordt.

  Dashcams met achteruitrijcamera – Zowel op de voorruit als op de achterruit heeft u een lens, de opnames worden apart opgeslagen op de camera. Als de camera een scherm heeft kunt u zelf bepalen welk beeld vertoond wordt. Deze camera’s worden ook gebruikt om een lading of dieren te bewaken of controleren. De achteruitrijcamera bevindt zich dan in de laadruimte.

  Achteruitkijkspiegel-dashcams – U heeft een bestelbus waar u geen achteruitkijkspiegel heeft omdat tussen de cabine en de laadruimte een vast schot zit. Deze dashcam toont op een scherm als een achteruitkijkspiegel hetgeen zich achter de wagen bevindt.

  360 graden autocamera – Een camera aan iedere zijde van het voertuig geeft een totaalbeeld.

  Waar op letten bij aanschaf dashcam?

  Behalve dat u de soort camera uitzoekt die het best bij u past, zoals hierboven beschreven, zijn er nog veel eigenschappen waar u op kunt letten. Zo is een resolutie in HD wel erg belangrijk. Hoe teleurstellend is het als u een kenteken niet kunt lezen bij een dna (doorrijden na aanrijding). De grootte van het geheugen is ook belangrijk. De meeste dashboard camera’s voor auto’s overschrijven de eerste beelden na een cyclus doorlopen te hebben. Bij een 32Gb-geheugenkaart en HD-opnamen heeft u meestal een cyclus van 12 uur.

  U kunt kiezen voor draadloze dashcams, dat wil zeggen dat u met bluetooth of wifi de beelden kunt overladen naar een ander toestel. Let hierbij op de gegarandeerde afstand in meters. Als u veel ‘s nachts rijdt, dan is nachtzicht op een camera voor auto’s onmisbaar. Bij dashcams met een G-sensor (bewegingssensor) gaat de camera automatisch filmen als hij een trilling waarneemt, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen. Er zijn dashboardcamera’s met groothoekopname. Vaak zijn dit camera’s met een dubbele lens. Tot slot zijn er erg veilige camera’s voor in de auto, met spraakbesturing.

  De Top-5 beste dashcams

  BEKIJK LAAGSTE PRIJS OP:

  Nextbase dashcam met bluetooth en wifi

  BEKIJK LAAGSTE PRIJS OP:

  Garmin mini dashcam

  BEKIJK LAAGSTE PRIJS OP:

  ION dashboard camera

  BEKIJK LAAGSTE PRIJS OP:

  Nordväl autocamera 4K + GPS + WiFi + Parkeermodus + 32GB

  BEKIJK LAAGSTE PRIJS OP:

  Verder lezen

  beste gps trackers fiets zonder abonnement inbouwen

  GPS trackers voor fietsen

  Lees hier alles over de beste fiets trackers Stelt u zich eens voor, met de sleutels in de hand loopt u naar buiten. Wat u …

  Verder lezen

  GPS trackers voor auto’s

  GPS tracker auto Wat is een auto tracker? Een GPS tracker auto is een klein apparaat dat zowel door middel van inbouwen, als door bijvoorbeeld …

  Verder lezen
  gps tracker boat boot varen waterdicht

  GPS trackers voor boten

  De beste GPS trackers voor boten Wanneer het kwik begint de stijgen verschijnen er steeds meer bootjes in de Nederlandse wateren. Hoewel boten minder vaak …

  Verder lezen