blonde kid reading map in woods

GPS tracker kind

Wat zijn kinder GPS trackers?

Kinder GPS trackers zijn apparaatjes die dienen als volgsysteem van uw kind. De trackers zijn voorzien van een GPS (satellieten) en GPRS (simkaart) verbinding, waarmee een locatie kan worden bepaald en u kunt zien waar uw kind zich bevindt. Steeds meer varianten van GPS trackers voor kinderen beschikken ook over een communicatiesysteem, waarmee u makkelijk in contact kan komen met uw kind. Het voordeel van de apparaatjes is dat ze vaak slechts een paar centimeter groot zijn, waardoor u het gemakkelijk aan uw kind kunt meegeven in de tas of broekzak, of vastmaken aan de schoen of knuffel.

Hoe werkt een GPS tracker voor kinderen?

Alhoewel merken hun kinder volgsystemen op verschillende manieren aanbieden (pre-paid of in abonnementsvorm), is de technische werking van de producten vrijwel hetzelfde. De volgsystemen hebben een ingebouwde chip die GPS signalen ontvangt en coördinaten op aarde berekent. Deze coördinaten worden via een veilige verbinding naar de online software van het desbetreffende merk gestuurd. Na de verwerking van de data door deze software kunt u inloggen op de weblocatie of app en de data bekijken. Daarnaast is het ook mogelijk om de data te laten versturen naar vooraf ingestelde telefoonnummers. Bent u opzoek naar meer informatie dan kunt u hier terecht voor verdere uitleg over de werking van GPS. 

Waarom GPS voor je kind?

De populariteit van GPS voor kinderen is al vele jaren gestaag aan het groeien1. Een analyse van onderzoeksbureau Sherloq die uitgevoerd is met meer dan 500 ouders, toont aan dat 77% van de ouders zijn kind via GPS al volgt of daar belangstelling voor heeft. Hierbij zijn de voornaamste doeleinden het volgen van een kind tijdens buitenspelen, op vakantie, onderweg naar school of tijdens het sporten. De populariteit van GPS voor kinderen heeft een aantal redenen:

  1. Je weet altijd waar je kind uithangt. GPS trackers voor kinderen worden niet zo zeer als controlemiddel gebruikt, het zorgt eerder voor een gevoel van rust bij ouders. In plaats van het continue in de gaten houden van een kind, gebruiken ouders het vaker als een korte check. Hiernaast is het bij vele kinder GPS trackers mogelijk om ‘veilige zones’ in te stellen. Wanneer het kind buiten de zone gaat, krijgt u een melding. Dankzij deze handige functionaliteit hoeft u dus niet continue op de app te kijken.
  1. Je wilt je kind nog geen mobiele telefoon geven. Een GPS tracker voor kinderen is een goed alternatief voor een mobiele telefoon. Vele trackers zijn voorzien van SOS- of noodknop, waarmee je snel met elkaar in contact bent in geval van een noodsituatie. Een ander voordeel is dat kinder GPS trackers doorgaans klein van formaat zijn en daarom makkelijker mee te nemen dan een mobiele telefoon. 
  1. De GPS trackers voor kinderen zijn beschikbaar als gave gadgets. Zoals bijvoorbeeld een tracker in de vorm van een kinderhorloge. Hiermee kunnen kinderen op spelenderwijs kennis maken met de digitale wereld. Daarnaast biedt een dergelijk horloge ook de kans om te bellen naar ouders of berichtjes te sturen naar vriendjes.